DK Nightrunners - Britisk korthårDK Allsaints - Burmilla kuldDK Misapotanien - BurmillaDK Maya - Golden perserDK Maya - Perserlogo
Racebeskrivelse

 

 

 


Perser racen er en af de ældste kendte katteracer. Den tidlige historie er ikke helt kendt, selvom det er almindeligt accepteret, at de første katte kom fra Persien (nu Iran) og Tyrkiet. Den Italiensk rejsende Pietro della Valle (1586 - 1652) er kendt for at bringe den første perser kat med tilbage til Europa, til sit hjemland Italien i året 1620. I 1800-tallet blev perser katten en populær race i Europa og den første perser indtog Amerika i slutningen af 1800-tallet.

PerserPerser katten har kraftige knogler, tætbygget type med korte, tykke ben, og store poter. Perserne er muskuløse og mellem til stor i størrelsen. De har en kort, tyk hals, store skuldre og en bred brystkasse. Den har en kort hale, der er i harmoni med kroppen.
Den har et stort bredt hoved med store, runde, udtryksfulde øjne, der er langt fra hinanden, små, runde "væltede" ører, der sidder lavt på hovedet og langt fra hinanden. Næsen er kort, med et stop (eller pause) centreret mellem øjnene.

Perser katte har en sød og blid karakter. De har typisk en afslappet personlighed. De er en kærlig race og nyder selskabet af deres plejere/ejere.
Perseren er en rolig kat, nem at have, og generelt kommer de godt ud af det med andre kæledyr og familiemedlemmer, dog bør mindre børn undgås da perseren ikke trives godt i larm.

Perser katten findes i et hav af farver.Hvid med blå, orange eller kobber, odd-eyed.
Fuldfarve: Sort, lilla, creme, blå, chokolade og rød.
Tabby: Katte med mønstre.
Tortie: Farver der er mixet sammen
Smoke: Sølvagtig farve.
Shaded: Sølvkatte (farven er lidt mørkere end "shell")
Perser
Nogle farver har fået deres egen race navn herunder: Himalaya perseren.Chinchilla, som kommer i sølv eller guld.

Perserne kræver daglig pelspleje for at undgå sammenfiltring i dens pels, og hårboller. Det vil kun tage et par minutter om dagen.

Nogle persere kan have rindende øjne, som skal fjernes ganske forsigtigt ved at tørre deres øjne.
På grund af deres flade ansigter og tunge pels, har nogle persere problemer i varmt vejr, og de har det bedst indendøre.

Perrser Perser katten passer til næsten enhver familie, dog bør familier med små børn søge rådgivning hos perser opdrættere før anskaffelsen. De vil kræve daglig pelspleje, så det er vigtigt at familien har tid til at sikre dette bliver gjort for at undgå problemer og ubehag for katten.
Er uheldet ude og det sker alligevel, kan der blive behov for professionel hjælp for at løse problemet. Så det kan ikke understreges nok, at man skal være særlig opmærksom på pels pleje når man anskaffer sig en Perser kat. Hvis det gøres dagligt, vil det kun kræve 10-15 minutter af din tid.


© Jeannett Nielsen, DK*jetameno

Exotic racen er "konstrueret" i nyere tid. Man havde jo igennem århundrede haft Perseren. Og Perserens temperament er meget populært, men man får desværre en del soignering og andre opgaver med i "købet".
Hvis nu det var muligt at kombinere Perserens temperament med en korthårskats nemme soignering, og hvis man samtidig kunne bibeholde nogle at de kropslige karakteristika, ville det være optimalt.

Man fandt da, at Britisk Korthår til fulde opfyldte de krav, og man kunne til lige bibeholde en del af farvekombinationerne, som man genfandt hos denne race.

Exotic Exotic er blevet renavlet siden 1968, hvor man forbød amerikanerne at blande Burmeser ind i stedet for Britisk Korthår. Årsagen til, at amerikanerne havde gjort dette, var, at de ikke havde et særligt stor materiale af Britisk Korthår og derfor valgte Burmeseren, da den kom tættest på i hoved- og øjenform.

Det er en robust og 4-skåret kat. Den har en kort, meget tæt pels, som dog er længere end de normale korthårs katte. Katten har et bredt rundt hoved og runde øjne, som sidder fremadrettet, da næse næsten er i niveau med øjnene. Kroppen er bred, og benene er korte og brede.
Exotic Øjnenes farve afspejler pelsens farve. Det kan være svært at se, hvis man kun ser en Exotic, men ser man flere til en udstilling, er det tydeligt, at øjnenes farve matcher pelsen.

Katten har som nævnt normalt et nemt temperament. Den er social og mild, men den kan samtidig være legesyg. Det er en meget fin familiekat, som er meget tålmodig med børn. Katten kan leve udelukkende som indekat.
Pelsen er meget nemmere end perserens, men den kræver dog en daglig frisering, som gerne må være mod hårene for at få den tætte underuld luftet godt igennem.


© netdyredokteren.dk, Ulrik Westrup.
Billeder: © Jeannett Nielsen, DK*jetameno



 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

paw  Forside

paw  Hvorfor sølvkatte...

paw  Kontakt (Bestyrelsen)

paw  Klubinfo

paw  Nyheder

paw  Farven sølv

paw  Links

  Racebeskrivelser og Galleri

paw  Bure til udlejning

 

 

 

 

sovestilling

 

 

  

Dansk Silver katteklub
- Copyright ©2009, All rights reserved.
webmaster@silverkatten.dk